omschrijving
foto's
kenmerken

Op een prachtige stand aan de rustige zijde van de Vaart, staat deze helft van dubbel monumentaal herenhuis met diepe stadstuin. Aan de achterkant een oase van groen en rust, aan de voorkant de beleving van het water, pleziervaart en de gezelligheid van de Asser binnenstad op loopafstand.

Wij citeren uit het rijksmonumentenregister:

"In 1819 liet Wolter Hendrik Hofstede, zoon van de gouverneur van Drenthe Petrus Hofstede, een woonhuis aan de Vaart bouwen dat lange tijd het laatste pand aan de noordzijde van de Vaart zou zijn. Het op de stuwwal van de kanaaldijk gebouwde huis, dat in de volksmond het 'Huis met het Stoepie' werd genoemd, werd tot de eerste jaren van de twintigste eeuw bewoond door de twee gebroeders Tonckens en is van het zogenaamde Asser type. In 1903 is het huis ingrijpend verbouwd en kreeg toen het huidige voorkomen met de in art nouveau uitgevoerde entree in de verhoogde middenpartij. Voor het huis ligt een smeedijzeren hekwerk."

Het geheel ademt een historische 19e eeuwse sfeer en het zicht over de Vaart vanuit de hoge, lichte woonkamer en-suite op de bel-etage is elke dag weer een belevenis.

Indeling bel-etage:

entree via de stoep, tochtportaal en gang met toegang tot de woonkamer en-suite van bijna 40m2 met schouwen en hoge plafonds. Vanuit de gang toegang tot een toilet in authentieke stijl. Vanaf de bel-etage bereiken we via de trap naar beneden de begane grond (souterrain).

Hier vinden we de hal met toilet, woonkeuken, de eerste badkamer, een slaapkamer en een wasruimte. Vanuit de keuken is er toegang tot de aanbouw, waarin een achteringang met CV-ketel te vinden zijn en een werk-/studeerkamer. Het souterrain is rechtstreeks van buitenaf te bereiken via de buitentrap aan de voorzijde, en heeft ook een achterdeur naar de tuin.

Terug naar de bel-etage en vervolgens via de bordestrap naar de verdieping.

Hier zijn vanaf de overloop drie slaapkamers te bereiken en de tweede badkamer, voorzien van een toilet, douche en wastafel. Door de lichtkoepel in het dak is deze badkamer heerlijk licht.

Op deze verdieping is de nodige bergruimte te vinden.

De achtertuin ligt op het noorden, maar door de diepte van ruim 20 meter kunt u hier altijd zowel zon als schaduw opzoeken. De tuin is aangelegd met diverse zithoekjes en heeft een afsluitbare achterom (ingang naast de buurwoning). In de tuin staat een houten fietsenberging.

Vaart Noordzijde 68 is een woonhuis met een rijke historie en een beleving die u zelf moeten komen ervaren tijdens een bezichtiging. Heeft u serieuze interesse, dan bent u daarvoor van harte welkom.

Status
Beschikbaar
Type woning
2-onder-1-kapwoning
Bouwjaar
1819
Aantal kamers
6
Aantal slaapkamers
4
Woonoppervlakte
171
Inhoud
604
Perceel oppervlakte
218
Tuin
achtertuin